A pszichologustkeresek.hu blogja

PSY - Az önismeret magazinja

Hősterápia - így találd meg a sikeres megoldásokat!

2018. július 26. - Geszvein Erika pszichológus

Egy Barbara Fredrickson nevű kutató „Broaden and build” teóriája szerint a pozitív érzelmek úgy hatnak ránk, hogy tágabb perspektívában látjuk a világot,bátrabbak vagyunk és sokkal több jó megoldás eszünkbe jut, mint ha éppen rossz kedvünk van, dühösek vagyunk vagy szorongunk.

 Ha vidámak vagyunk, leginkább a vidám emlékeink jutnak eszünkbe, ha szomorúak vagyunk, akkor pedig leggyorsabban a szomorú emlékek.Emiatt van az, hogy ha aggódunk, nehezebb felidéznünk a korábbi sikeres problémamegoldásainkat, hamarabb eszünkbe jutnak a kudarcaink. Az, hogy mennyire látjuk sötéten a helyzetünket, nagyrészt attól függ, hogy éppen milyen kedvünk van.

Mit tehetünk, hogy legyőzzük félelmeinket és bármennyire is aggódunk a házasságunk, a gyerekeink, a munkánk miatt, eszünkbe jussanak a sikeres megoldások? A következő gyakorlat ebben segít. 

hos.jpgHősterápia:

Idézzen fel az életéből egy sikeres időszakot, amikor boldog volt, büszke volt magára vagy vidám napokat, heteket élt meg! Írja le annyira részletesen, amennyire csak vissza tud emlékezni rá! Írja le egészen pontosan, mintha egy valódi regényben olvasná, milyen évszak volt, milyen volt az időjárás, miket és kiket látott maga körül, milyen hangok szűrődtek be a háttérből, milyen illatok szálltak a levegőben, jelenítse meg önmagát, írja le, hogy nézett ki, mit mondott, mit csinált, mit érzett? Az sem baj, ha nem emlékszik ennyire részletesen, a lényeg, hogy fesse le, mint egy képet. Mitől volt ilyen igazán nagyszerű ez az élmény?

Ezután idézze fel mindennap ezt az emléket egy héten át. Nem kell hozzá több mint napi két perc (ideális mondjuk a reggeli fogmosás közben), és figyelje a hatását!

(Ajánlott olvasmány: Avar Pál: Hősterápia, 1988)

Geszvein Erika
tanácsadó szakpszichológus
relaxáció terapeuta
geszveinerika.hu
pszichologin.blog.hu
facebook.com/geszveinerika.hu

pszichologustkeresek.hu
psymagazin.blog.hu
facebook.com/psymagazin
instagram.com/psymagazin

A bejegyzés trackback címe:

https://psymagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3214143053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.